Sena Bluetooth Stereo Transmitter

Share De Sena bluetooth communicatiesystemen zijn een standaard geworden in de motorwereld. Steeds meer mensen gebruiken de Sena communicatiesets als intercom, als bike-to-bike oplossing en om de audio van externe apparaten op te vangen. Dat laatste is de reden waarom Sena de Stereo Transmitter heeft ontwikkeld.
Heel wat GPS, audio systemen en ook mobiele telefoons die we op de motor willen gebruiken zijn namelijk niet met Bluetooth uitgerust. Verbinden via een kabel met de Sena headsets is in de meeste gevallen technisch wel mogelijk (via de uitgang van de hoofdtelefoon) maar valt in de praktijk tegen. Het toestel moet je dan namelijk op zak hebben en het geharrewar met verbindingskabels is ook al niet echt comfortabel te noemen. Sena belooft via de SM10 Dual Stream Bluetooth Stereo Transmitter een oplossing, dus hebben we dat apparaatje maar meteen grondig voor U uitgetest. Het idee achter de SM10 Transmitter is eenvoudig: je sluit het apparaat dat geen Bluetooth connectie heeft met een kabeltje aan aan de Transmitter en die brengt de data draadloos over naar je Sena Headset. Goed om weten: de Transmitter kan audio verzenden naar twee verschillende headsets waardoor je met twee personen van zijn diensten kunt genieten. Zo kan je bijvoorbeeld de aanwijzingen van één GPS simultaan op twee motoren beluisteren. Niet alleen handig dus maar ook budgetvriendelijk!
De SM10 Transmitter is heel compact uitgevoerd. Hij meet 83 op 45 millimeter en is slechts 25 millimeter dik. Je kunt je ook niet overtillen want hij weegt amper 50 gram. De ingebouwde batterij laadt je op in 3 uur waarna het toestel 8 uur constant kan verzenden. De stand-by tijd is zelfs 3 etmalen lang! Het opladen van de batterij gebeurt via een USB poort waarlangs het toestel met een computer of een sigarenaansteker kan worden verbonden. De kabels daarvoor zijn in de set voorzien, om de aansluiting met een wandcontactdoos tot stand te brengen is een optionele connector nodig. Eveneens in de verpakking zijn twee audio kabels waarlangs je de Sena SM10 met je toestel(len) kunt verbinden. Inderdaad, toestellen, want je kan simultaan twee toestellen aansluiten; er is naast een "Audio In" poort ook een "Aux In" poort voorzien. Zo kan je bijvoorbeeld je MP3 speler aansluiten op de eerste ingang en je GPS op de tweede. Op gebied van audiokwalitiet is er geen verschil te horen, bleek bij onze tests. De batterij van onze eenvoudige MP3 opladen en ook die van deSena van de nodige power voorzien; dat waren niet de enige voorbereidingen die we troffen voor die tests. De SM10 Transmitter diende éénmalig "gepaard" te worden aan de Sena headsets maar dat liep geheel en al van een leien dakje. Gewoon de handleiding volgen en het wonder voltrok zich zonder dat daarbij krachtwoorden werden verspild; inderdaad, je zou kunnen wensen dat alle moderne technologie zo gehoorzaam je wil volgde...
We verbonden de MP3 met de Transmitter, zetten de beide toestellen en de Sena headset aan en gingen de baan op. De stereo audiokwaliteit die we hoorden was werkelijk verbluffend goed en het geluidsniveau was - ook onder rijomstandigheden- meer dan voldoende. Met de draaiknop op de Sena headset konden we natuurlijk een en ander naar onze persoonlijke voorkeuren regelen. Test voor 100 % geslaagd was dan ook in eerste instantie onze conclusie, maar toen we met twee van de Transmitter wilden genieten kwam de kat op de koord... Sena schrijft dat je simultaan twee headsets op de Transmitter kunt aansluiten. En dat bleek in de praktijk ook zo te zijn. De audiokwaliteit wordt er niet slechter op maar als je de headsets ook geconfigureerd hebt om als bike-to-bike communicatiesysteem te fungeren, krijg je problemen. Zonder dat je daar ook maar iets voor doet wisselt de Transmitter namelijk geheel naar eigen inzichten welk signaal je te horen krijgt. Een flard van een lied en een stuk van een gesprek afwisselend te horen krijgen; zonder dat daar maar een spoor van patroon in zit, daar zit je als gebruiker echt niet op te wachten. Navraag bij de importeur leerde ons dat dat komt omdat er momenteel geen mogelijkheid bestaat om proriteiten toe te kennen aan de gebruikte apparaten. De transmitter zou ook niet bedoeld zijn om in een bike-to-bike configuratie te opereren. Onze ervaring is echter dat indien je dat wel doet in combinatie met een GPS je volop van de geboden techniek kunt genieten Voor de rest niets dan lof voor dit systeem. Je maakt de transmitter indien je dat wenst via de bijgeleverde houder gemakkelijk op je motor vast maar wij gooiden hem gewoon samen met de MP3 speler in onze tanktas. De batterij van de MP3 speler gaf vroeger de geest dan die van de Sena Transmitter, dus heb je letterlijk voor uren en uren achtereen plezier aan dat stukje technologie. De prijs kan ook al geen echt struikelblok zijn; je adviesprijs van de Sena SM10 Dual Stream Bluetooth Stereo Transmitter is 152,50 euro. Voor de dealerlijst breng je een bezoekje aan de website van Hoco Parts, de Sena importeur voor de Benelux.