Contour HD testverslag

Share Actiecamera's. Waren ze vroeger uitsluitend het domein van enkele ingewijden, dan zijn ze nu gemeengoed geworden. En dat is geen wonder. In de eerste plaats zijn ze nu zo goed als op elke straathoek te koop, terwijl de prijzen democratischer zijn geworden. De Contour HD1080P die we hier bespreken, kost anno 2011 279 euro.
Voor die prijs krijg je een set waarmee je meteen aan de slag kunt. In de verzorgde verpakking zit niet alleen de camera, maar ook een kabel waarmee je hem met de computer kunt verbinden via een USB-poort. Daarnaast vind je twee montagesteunen. Eentje die je middels een speciale kleefstrook op gelijk welke vlakke en propere ondergrond kleeft en een andere die geschikt is om met een riem aan voorwerpen of lichaamsdelen vast te maken. Om een en ander extra te verzekeren, zijn er mini-veiligheidsriempjes voorzien. De oplaadbare batterij is eveneens meegeleverd, samen met een 2GB mini SD-geheugenkaart.
De HD1080P geeft je de keuze om op twee verschillende resoluties te filmen. De eerste mogelijkheid is High Density. Contour roemt die instelling voor een verbazingwekkende beeldscherpte. Kies je daarvoor, dan filmt de camera met een resolutie van 1280 x 720 pixels en 30 beelden per seconde. De lenshoek is 135 graden, wat voor heel realistische beelden zorgt. Niet verwonderlijk, want het gezichtsveld van een mens is in de breedte namelijk 140 graden. Met één gigabyte opslagcapaciteit kom je in de HD-stand voor een half uur filmen toe. Met de bijgeleverde mini SD-kaart van 2GB kan je dus in HD-formaat 1 uur opnames opslaan. De SD-stand moet volgens de fabrikant geschikt zijn voor "Fast Action" opnames. De camera filmt dan met 60 beelden per seconde met een resolutie van 848 x 480 pixels. De lenshoek is in die stand 90 graden groot en met één gigabyte opslagcapaciteit kan je een vol uur film registreren. Mooi is dat het toestel geheugenkaarten tot 32 gigabyte aankan. De bijgeleverde batterij houdt het echter maar 2 uur vol voor ze opgeladen dient te worden. Met een optionele stroomkabel kan je evenwel het toestel met een sigarenaansteker koppelen, waardoor je continu kunt blijven opnemen tot de geheugenkaart uiteindelijk vol is. Maar dat is op een motorfiets niet echt aan te raden. Als je deze kabel gebruik staat de "achterdeur" van de camera open, waardoor vocht en vuil in de camera kunnen binnendringen. Beter is het een tweede – optionele - batterij aan te schaffen indien je erg lange opnames wilt maken. De HD1080P is een lichtgewicht. Met de batterij en de geheugenkaart gemonteerd brengt het geheel slechts 128 gram op de weegschaal. Met een lengte van 95 millimeter, een dikte van 34 millimeter en een totale hoogte van 55 millimeter is hij zowat overal aan te brengen. De hoek waaronder je hem aanbrengt, is in bepaalde gevallen echter bepalend voor het resultaat. Je kan de cameralens in de behuizing in één richting traploos over 90 graden kantelen. Enig overleg bij de montage is dan ook gewenst wil je later niet genoodzaakt zijn de beelden softwarematig te kantelen. Staan de tekstjes naast de lens horizontaal, dan staat de lens goed voor opnames. Om te zien hoe de camera is uitgelijnd, is er nog een andere controlefunctie voorzien. Je kan twee lazers die in het geheel zijn geïntegreerd kort activeren, zij geven dan de "horizon" van de opnames aan.
De camera bedienen is een fluitje van een cent. In de Engelstalige handleiding staat alles netjes uitgelegd. De kleine drukknop op de achterkant van de camera enkele seconden indrukken en daarna de grote schuifschakelaar boven op het toestel vooruit schuiven, is alles wat er dient te gebeuren om de zaak aan het werk te krijgen. Wil je vanop een motor filmbeelden maken, dan is het best dat je de camera aan de motor vastmaakt. Probeer je het met de camera op je lichaam of helm, dan zijn de resultaten teleurstellend. Als je de beelden bekijkt zal je zien dat de bestuurder op een motor geen seconde stil zit, waardoor er zenuwachtige, bijna nietszeggende opnames worden geregistreerd. Wij monteerden de HD1080P onder de koplampunit van een Tiger 1050 SE. We gebruikten daarvoor het kleefstatief. Even het bodywork reinigen en ontvetten en dan het statiefje tegen het plaatwerk aanduwen, meer was er niet aan om de zaak muurvast te zetten. De uitlijning van het statief in de rijrichting hielden we daarbij wel netjes in de gaten; 't zou doodzonde zijn mocht je dat over het hoofd zien.
De camera laat zich in het statief monteren door middel van een railsysteem. De stevige aluminium behuizing van de HD1080P komt daarbij goed van pas; de verbinding tussen de camera en het statief is spelingsvrij en veilig. Een belangrijk punt voor veel redenen. Niet alleen blijft de camera netjes op zijn plaats, hij ligt niet te rammelen en kan dus geen nare bijgeluiden produceren tijdens de opnames. Gebruik je het veiligheidsriempje, dan zorg je er maar beter voor dat dit met zijn sluiting nergens tegen kan slaan. Zo niet verknal je het geluid van je opname. Beter is dat riempje meteen te vervangen door bijvoorbeeld een lange schoenveter; als die ergens contact mee maakt, is dat niet te horen op de opnames. De Contour HD gebruiken is eens hij gemonteerd staat poepsimpel. Je drukt enkele seconden op de knop welke in het achterpaneel is ingebouwd en het apparaat geeft middels lichtsignalen aan dat hij operationeel en stand-by is. Om de opnames te starten schuif je de grote schakelaar naar voor. Meer is er niet aan, dus geen stress en/of meters dikke handleidingen van buiten leren vooraleer je eerste opname een feit is. Het resultaat van de HD-testopnames die we maakten, kan je hieronder bekijken. De opnames vonden niet steeds in optimale weersomstandigheden plaats - er was blijkbaar af en toe wat te weinig licht volgens de Contour - waardoor de beelden standaard af en toe wat donker zijn uitgevallen. Over de scherpte van de beelden kunnen we wel onverdeeld gelukkig zijn. De voorbeelden die we jullie hier voorschotelen, zijn dan ook niet voor 100 % representatief. Wat niettemin wel blijkt, is dat de camera zich snel aanpaste aan sterk wisselende belichtingen, iets waar de meeste gewone digitale camera's uit dezelfde prijsklasse wel last mee hebben.
Hetzelfde materiaal eventjes bewerken met software waarmee men films monteert bracht zo goed als natuurgetrouwe beelden tevoorschijn. Het tweede fragment dat hieronder staat, maakt wat zo bereikt is meteen duidelijk.
En daarmee is de toon gezet; wie een actie camera koopt, begint niet alleen te filmen maar zal waarschijnlijk ook de opnames willen corrigeren en monteren. Een heel nieuwe, interessante wereld gaat dan voor je open, met als basis de gemakkelijk te hanteren Contour HD-camera waarvan we de prestaties in de praktijk hebben leren waarderen. Met de optionele accessoires kan het gebruik van de Contour bovendien nog verder geoptimaliseerd worden. Meer info op http://www.waypointgps.be of op http://contour.com.