Gibbs Quadski 2007

Share Een quad en een jetski kennen we al maar wat een quadski is dat hebben we pas onlangs vernomen. Gibbs Technologies Ltd, een Engelse specialist in het maken van amfibie voertuigen, liet er ons kennis mee maken…

De quadski die het bedrijf ontwierp is een échte off-road in de ware zin van het woord. Je kan er namelijk niet alleen zowel mee op verharde als onverharde banen rijden maar ook het water op. De quadski laat zich in een handomdraai (binnen de 5 seconden!) omvormen van een quad naar een vaartuig dat sterke gelijkenissen vertoont met een jetski… Inderdaad, vandaar de naam quadski, een samentrekking van quad en jetski.
Waarom de quad producenten niet eerderop dit idee kwamen is ons een raadsel. Het concept opent namelijk totaal nieuwe mogelijkheden en dat niet alleen wat betreft gebruiksgebieden maar ook qua kopersdoelgroepen. We denken dat heel wat grote managers zich na het zien van de quadski naar hun ontwikkelingsafdeling zullen spoeden om daar te vragen waarom in hemelsnaam hun bollebozen daar niet eerst op dit idee zijn gekomen… Komt daar nog bij dat de quadski van Gibbs het, in tegenstelling tot andere amfibie voertuigen, wel goed doet zowel op het land als op het water. Het vehikel is in staat om in beide gevallen een topsnelheid van 72 kilometer per uur te halen, blijkt wendbaar te zijn onder alle omstandigheden en heeft een enorme actieradius. Op het land komt de quadski 600 kilometer ver en op het water kan je hem 2 uren aan het werk houden zonder dat je daarvoor moet gaan tanken. Enne… hij zal natuurlijk hét hebbeding zijn voor diegenen die altijd het nieuwste van het nieuwste onder de kont willen voelen!
Om het prototype van de quadski te bouwen vroeg Gibbs niet minder dan 60 patenten aan, wat bewijst dat er heel wat frisse ideeën op tafel moesten komen om deze halfnatte droom te realiseren. Dat de quadski power genoeg aan boord heeft moet je ook al niet betwijfelen: het speeltuig… sorry, amfibie voertuig heeft een benzinemotor aan boord met een vermogen van maar liefst 160 pk!
Dat de quadski niet alleen voor recreatieve doeleinden aantrekkelijk is laat zich raden. Het verwondert ons dan ook niet dat Gibbs nu al een versie klaar heeft dat als reddingsvoertuig kan ingezet worden. Ook een legerversie is vanzelfsprekend in het leven geroepen want het potentieel dat de quadski in dit gebruiksgebied heeft is natuurlijk torenhoog. Wanneer de quadski op de markt komt is momenteel nog een open vraag. Dat we de evolutie van dit vervoermiddel van dichtbij zullen volgen staat echter nu al vast. Wie wil met deze alleskunner nu niet de wijde wereld intrekken, de paden op, de meren af, de bergen in, stromen bedwingen… inderdaad, we zien het helemaal zitten! Meer info over de quadski en actie filmfragmenten op http://www.aquada.co.uk