Triglide Ness trike

Share Tekst en beelden: Horst Roesler
Harley-Davidson driewielers zijn niets nieuws. De "Servicar" werd reeds in 1932 door het merk op de markt gezet. De Servicar zou tot 1973 in het aanbod blijven en één van de langst gebouwde modellen worden. Daarna volgde een hele tijd dat Harley-Davidson geen driewielers meer bouwde. De trikes bleven echter populair. Heel wat van die driewielers werden gebaseerd op de Volkswagen Kever, waarvan er dan ook een niet onbelangrijk aantal werd geslacht om aan de vraag naar onderdelen te voldoen.
En dan kwam het modeljaar 2009 met voorwaar een driewieler in het officiële Harley-Davidson aanbod! In samenwerking met de bekende ombouwkitleverancier Lehman wel te verstaan. Daar wist men al heel lang hoe een goede trike gebouwd diende te worden, dus waarom zou men het warm water opnieuw proberen uitvinden, nietwaar? En het succes van deze samenwerking bleef niet uit. De productie van de 2011-modellen diende zelfs overgebracht te worden naar een andere fabriek om aan de steeds maar groeiende vraag te kunnen voldoen.
En zoals altijd zijn er mensen die van hun standaard voertuig iets speciaals willen laten maken. Het team van Arlen Ness kreeg bijvoorbeeld de vraag van een Californische klant om zijn 2009 Harley-Davidson Tri Glide tot een special om te bouwen. En daar had men bij Ness wel oren naar. In plaats van zich enkel te concentreren op het ombouwen van de trike ontwikkelde men in één klap ook meteen een hele lijst onderdelen die zowel op de Tri Glides als de Street Glide Trik passen. Onder andere speciale met glasvezel versterkte polyester spatborden werden ontwikkeld die de driewieler een heel eigen uiterlijk verschaffen. Ze maken het ook mogelijk om achteraan de speciale 18 duims wielen te monteren die Ness in zijn aanbod heeft. Natuurlijk zijn die gefreesd uit één stuk aluminium, of wat had je anders verwacht?! Ness heeft trouwens een geheel nieuw assortiment wielen in allerlei maten voor de trikes ontwikkeld en dus ook aan zijn cataloog toegevoegd.
De krachtbron van de driewieler die we hier bespreken bleef ongewijzigd. Niettemin wordt de 1.725 cc grote twin opgegeven voor een topvermogen van 110 pk. Een en ander zal daarmee in verband staan. Zo is er een Arlen Ness "Big Shot" EFI Tuner gemonteerd, waardoor het motormanagement kon worden aangepast. Ook is er een "Big Sucker" luchtfilter gemonteerd en zijn er "Deep Cut" uitlaatdempers voorzien. De zesversnellingsbak bleef standaard, maar de koppeling is vervangen door een "Rivera Pro clutch". De secundaire overbrenging geschiedt middels een tandriem. Het standaard frame waarvan werd uitgegaan kreeg een andere balhoofdhoek. Die werd vergroot tot 42 graden om het 23 duims voorwiel plaats te kunnen geven. De voorvork werd voorzien van Arlen Ness "Deep Cut" covers.
Het voorwiel is zoals aangegeven een 23 duims exemplaar en een op en top Ness-product. Een Avon Venom in de maat 130 zorgt voor het benodigde schoeisel. Achteraan staat de trike op velgen met niet onaanzienlijke afmetingen. 5.5 x 18 duim is niet niks en de schoenmaat van de banden is al even veelzeggend. De Good Year-banden hebben de maat 215/45 ZR 18. Niet overdreven maar zeker niet minnetjes hé?!
Het remsysteem is zo goed als standaard behouden. Enkel de remschijven zijn vervangen door Ness-exemplaren. Een stuur van Paul Yaffee, een brandstoftank van RWD, een achterlicht van Küryakin en een zadel van Danny Frauy zorgen er voor dat de look van de trike uniek en verzorgd is. Daarnaast is er een hele resem van Ness-accessoires (floorboards, achteruitkijkspiegels etc.) gemonteerd die de kers op de taart moeten vormen.
Maar geen enkele special is natuurlijk af zonder puntgaaf lakwerk. Mister Ness himself ontwierp het lakkleed voor deze trike en dat is het voertuig dan ook aan te zien. Steve Farone was de man die de eer te beurt viel om het idee van Arlen gestalte te geven.
Mocht je ook zin hebben in een dergelijk "trikske" weet dan dat zo'n zaken niet voor een habbekrats van eigenaar veranderen. Geschat wordt dat de trike die we hier voorstellen zo om en bij de 75.000 dollar heeft gekost. Inderdaad, niet alleen 't werkvolk mag speeltjes hebben, toch? Ach ja, voor we het vergeten: in die prijs is wel de trailer die bij de trike hoort inbegrepen… Meer info over de Arlen Ness-producten op www.arlenness.com.