Mac Motorcycles 2010

Share Soms komt het grote nieuws in de motorwereld niet van de grote constructeurs. Ook kleine, innovatieve ondernemingen pakken namelijk soms uit met creaties die meer dan de moeite waard zijn om ruim de aandacht aan te besteden. Eén zo'n project is de Squaled V6 1800 Roadster. Een ontwerp dat het in zich heeft om heel wat hoofden op hol te brengen.

We ontdekten de motor op de Mondial du Deux Roues in Parijs. In een verloren hoekje van een zaal, op een sober ingerichte stand van slechts enkele vierkante meters groot, werden we ineens geconfronteerd met een motor die er niet alleen indrukwekkend uitzag, maar bovendien ook rijklaar bleek te zijn. Omdat we deze indrukwekkende motorfiets nog nooit hadden gezien was onze interesse meteen gewekt en niet in het minst omdat het ontwerp er ons heel veelbelovend uitzag. De Squaled V6 is het geesteskind van Jean-Dominique Gazzera. Jean-Dominique is een ingenieur die verder denkt dan zijn neus lang is en er al jaren van droomde om een eigen motormerk op poten te zetten. Het idee om een V6 Mazda motorblok in een motorconfiguratie te gebruiken kreeg hij toen hij op een dag een Mazda MX3 probeerde te volgen en daarbij met het potentieel van het motorblok van die wagen werd geconfronteerd. Of hoe een toevallige ontmoeting tot grote gevolgen kan leiden…
Het blok is wegens de Franse verkeersregels wat vermogen betreft beperkt tot een maximale afgifte van 100 pk. Standaard is de V6 volgens Mazda echter goed voor 146 pk. Niettemin levert de krachtbron ook in de 100 pk versie een maximum koppel van 159,9 Newtonmeter bij 5000 omwentelingen per minuut. Het blok heeft dubbele bovenliggende nokkenassen, vier kleppen per cilinder en wordt gevoed door een elektronische brandstofinspuiting. Voor wie dat allemaal nog niet voldoende is zijn er varianten van 2.000 en 2.300cc leverbaar, die de reeds opmerkelijke prestaties van de Squaled natuurlijk nog gevoelig oppeppen.
Eenmaal het blok in het rijwielgedeelte is geplaatst doet het nooit vermoeden dat het oorspronkelijk ontwikkeld is om in een vierwieler zijn leven te moeten slijten; iets wat zowel aan de kunde van Mazda als aan die van Jean-Dominique mag toegeschreven worden. Mazda om een dergelijke compacte krachtbron te ontwikkelen en Jean-Dominique om deze perfect te integreren in het rijwielgedeelte. Jean-Dominique plaatste de V6 dwars op de rijrichting. De 1.845 cc metende krachtbron is door middel van een tandwieloverbrenging verbonden met een droge meerplaats koppeling. Die drijft een Harley-Davidson vijfbak –met overdrive- aan die op zijn beurt het vermogen via een kettingoverbrenging naar het achterwiel transporteert. Op papier lijkt dat allemaal gemakkelijk te realiseren, maar wie ooit al eens zelf componenten van uiteenlopende afkomst heeft willen doen samenwerken weet dat dit klusje alleen reeds een Oscar voor vindingrijkheid, doorzettingsvermogen en vakmanschap verdient.
Het motorblok en de aandrijving vonden een plaatsje in een al evenzeer opmerkelijk rijwielgedeelte. Er werd een stalen balkenframe ontwikkeld dat het blok en de transmissie als een dragend geheel gebruikt. De voorvorkconstructie lijkt geïnspireerd op die van een vliegtuig. Samen met de eveneens enkelzijdig uitgevoerde achtervork zorgt die constructie ervoor dat de wielen –vanaf de rechterkant van de motor bekeken- op ogenschijnlijk magische wijze met de rest van de motor verbonden lijken, hetgeen de motor een unieke uitstraling geeft. Uniek aan de Squaled V6 is ook dat men zowel voor- als achter bijna dezelfde remconfiguratie heeft gebruikt. De remschijven zijn beiden 375 millimeter grote Brakings. Vooraan grijpen daarop twee vierzuigerremklauwen aan en achteraan is een enkele vierzuigerremklauw aanwezig om de zaak af te stoppen. Die twee gigantische remschijven mogen perfect in staat worden geacht om de droog 240 kilogram wegende Roadster tot staan te brengen want ze hebben ondertussen reeds op menige special hun degelijkheid bewezen.
De Squaled V6 1800 Roadster is verder voorzien van een 120/70 ZR 17 band voor en een 200/50 ZR 17 band achter. De motor heeft een wielbasis van 1.480 millimeter en een zithoogte van 800 millimeter. Ondanks zijn indrukwekkende voorkomen is het geheel dus zeer compact gehouden, hetgeen de stuureigenschappen naar alle waarschijnlijkheid positief beïnvloedt. Voeg daarbij de puntgave afwerking en de mateloze exclusiviteit van het concept en het zal een wonder mogen heten als dit nieuwe Franse motormerk het niet tot in de showrooms zou kunnen schoppen. De productie is voor 2006 beperkt tot 200 exemplaren die in standaard uitvoering 70.000 euro zullen kosten. Per stuk natuurlijk, of wat had je gedacht? Technische gegevens Motor: Type: Mazda V6, dubbele bovenliggende nokkenas, vier kleppen per cilinder. Koeling : vloeistof Cilinderinhoud : 1845 cm3 Boring en slag : 75,0 x 69,6 mm Compressieverhouding : 9,2 : 1 Maximum vermogen : Frankrijk 100pk @ 5500 tr/mn, rest 146 pk Maximum koppel: 159.9 Nm (16.3 kg-m) @ 5000 tr/mn Ontsteking: elektronisch programmeerbaar Voeding: elektronische brandstofinspuiting Versnellingsbak: vijf verhoudingen plus overdrive Koppeling: droge multiplaat koppeling Rijwielgedeelte: Frame : stalen dubbel balkenframe Voorvork : telescopische monoarm, regelbare schokdemper, veerweg 110 mm. Achtervork: monoarm, regelbare schokdemper, veerweg 110 mm. Remmen: voor en achter 375 mm remschijf Braking, voor dubbele vierzuigerremklauw, achter enkele vierzuigerremklauw Banden : voor 120/70 ZR 17, achter 200/50 ZR 17 Afmetingen en gewichten: Lengte : 2140 mm Hoogte : 1100 mm Wielbasis : 1480 mm Grondspeling : 135 mm Zadelhoogte: 800 mm Drooggewicht: 240 kg Prijs: 70.000 euro Meer info: jdg-motorcycle.com