KTM Elektrische motorfietsen 2008

Share De 20ste oktober van het jaar 2008 zal waarschijnlijk een mijlpaal worden in de geschiedenis van KTM. Op die dag stelde het merk namelijk in Wenen een prototype voor dat niet door een verbrandingsmotor wordt aangedreven maar wel door een elektromotor. Het betreft een rijklare sport enduro motorfiets die niet alleen muisstil rijdt maar ook geen rechtstreekse luchtvervuiling teweeg brengt.

"The zero emession motorcycle", zoals KTM de motor noemt in zijn persbericht, kwam in samenwerking met Arsenal Research, een Oostenrijks ontwikkelingsbureau, tot stand. De elektrisch aangedreven enduro motor is volgens KTM licht, krachtig en sportief georiënteerd en past daardoor in de bedrijfsfilosofie die KTM al jarenlang hanteert. Waarschijnlijk belangrijker in de toekomst is dat de motor héél stil is en geen directe uitstoot heeft van schadelijke gassen. Een enduro motor die een schone adem heeft en weinig geluid maakt kan misschien de redding betekenen van het enduro rijden op recreatieve basis. Met KTM als bijzonder grote speler in die motormarkt is dit prototype dan ook een heel interessante ontwikkeling. Elektrisch aangedreven motoren moeten niet zwaarlijvig zijn; KTM bewijst dat door dit prototype een gewicht mee te geven van slechts 90 kilogram. Het feit dat dit prototype geen nood heeft aan (onder andere) een brandstoftank of een uitlaatsysteem draagt daar natuurlijk toe bij maar het toepassen van lichte materialen en constructies bij het bouwen van zowel de aandrijfunit als het rijwielgedeelte zorgen in hoofdzaak dat dit lage gewicht bereikt kon worden. Gecombineerd met een krachtige, koppelrijke motor zorgt dat lage gewicht voor een motor die prestaties bezit die vergelijkbaar zijn met die van een lichte enduro die aangedreven wordt door een traditionele verbrandingsmotor.
Of deze KTM de toonzalen zal halen is momenteel een vraag die velen zich stellen. Wat vast staat is dat dit project navolging verdient en dat ook andere takken van de motorwereld een gebruiksgebied kunnen vormen voor geruisloze, relatief schone aandrijflijnen. Lichte motorfietsen welke door elektromotoren worden aangedreven zouden misschien wel het imago van de motorfiets een héél nieuwe drive kunnen geven en zo de gemotoriseerde tweewielers attractiever maken voor een publiek dat verder wil denken dan zijn neus lang is.