Honda 3R-C Prototype 2010

Share Op het Internationale Autosalon van Genève heeft Honda twee concept voertuigen laten zien. Zowel voor de EV-N urban, een auto met vier wielen, als voor de driewielige 3R-C geldt dat ze aangedreven worden door elektrische motoren.
De 3R-C krijgt onze aandacht omdat dit voertuig, hoewel door Honda een minimalistische stadsauto genoemd, bij nader inzien toch opvallend veel trekjes vertoont die veeleer in de motorwereld dan in de auto-industrie gebruikt worden.
De 3R-C is een creatie van de Europese designers die verbonden zijn aan de Honda R&D-afdeling te Milaan. Een stad die krioelt van de scooters en lichte motoren en misschien wel daarom heeft deze futuristische driewieler trekjes die in die richting wijzen. De banden en de wielen die gebruikt zijn op de 3R-C zijn duidelijk geen auto-onderdelen maar komen ontegensprekelijk uit de onderdelenvoorraad van Honda's tweewielerafdeling. Daarbij moet je echt niet veel fantasie hebben om te geloven dat de achterwielaandrijving veel gemeen heeft met die welke door Honda op zijn motorscooters gebruikt wordt. De 3R-C is gemaakt om een persoon comfortabel te vervoeren. De zijpanelen zijn deuren die toegang verschaffen tot een kuipzetel. De flanken van die zetel dienen zowel als zijdelingse steun voor de bestuurder als voor laterale bescherming in geval van een aanrijding. Voor de bestuurder zit een afsluitbaar bagagevak en een windscherm beschermt de piloot tegen de weersomstandigheden. Datzelfde scherm wordt ook gebruikt om het interieur van deze eenzitter als hij geparkeerd staat af te schermen. Goed gevonden en mooi van lijn, zoveel is zeker.
Nog interessanter wordt het wanneer men weet dat de 3R-C niet op benzine of diesel loopt maar op elektriciteit. De batterijen en de elektromotor bevinden zich op de laagste etage van het geheel en zorgen op die manier voor een erg laag zwaartepunt. Een pluspunt voor een driewieler die op die manier minder de neiging vertoont om een wieltje te lichten bij snel bochtenwerk. Of de 3R-C ooit in de showrooms komt te staan, is hoogst twijfelachtig. Al weet je met Honda maar nooit. De DN-01 is er gekomen en daar is niemand rouwig om, wel integendeel. Wie ermee gereden heeft, zal de interessante invalshoek van die motor beamen. Maar dat terzijde. Met de 3R-C heeft Honda een interessante weg ingeslagen die misschien wel een beetje de redding kan betekenen voor de automotive industrie. De driewieler combineert de voordelen van een motorscooter met die van een kleine stadsauto, zonder van de nadelen last te hebben die aan die respectieve voertuigen vasthangen. Het ei van Colombus? Wat ons betreft mag de 3R-C morgen al in de toonzaal staan. Met of zonder elektrische motor!