Harley-Davidson quad of trike

Share Het bouwen van exclusieve specials op basis van Harley-Davidsons is lang een zaak geweest waarin vooral de Amerikanen het voortouw namen. Dit monopolie wordt de laatste jaren echter tenietgedaan door creatieve geesten uit andere landen. Wie denkt dat de Belgen daarbij op de laatste plaatsen te vinden zijn slaat de bal goed mis; getuige daarvan zijn onder andere de quad en trike creaties van het in Dilsen-Stokkem gevestigde Q-Tec Engineering.

Deze bolides zijn het resultaat van de samenwerking tussen Sandy en Erick. Sandy is sinds jaar en dag bezig met het bouwen van luxueuze Harley-Davidson specials terwijl Erick vertrouwd is met allerlei disciplines in de autosport. En dat is de creaties aan te zien; de drie- en vierwielers van Q-Tec Engineering combineren een Harley-Davidson motorblok met een ophanging die afgeleid is van die van de racewagens van weleer. Er is zowel een kit ontwikkeld voor de voor- als de achterwielophanging waardoor er drie verschillende mogelijkheden ontstaan; je kan er een trike mee bouwen met twee achterwielen; een trike met twee voorwielen of –indien je gebruikt maakt van beide kits- een quad mee op poten zetten.
De twee kits zijn gemaakt uit hoogwaardige stalen buizen en brengen een onafhankelijke wielophanging met zich mee; de aandrijving van de achterwielen wordt verwezenlijkt door –naar keuze- een ketting- of een tandriem transmissie. Een bijzonder compact en gepatenteerd differentieel zorgt ervoor dat de krachten bij de wielen terechtkomen. Schijfremmen zorgen voor de benodigde vertraging terwijl de geometrie van het geheel veelvuldig instelbaar is. Daardoor kan zowel de grondspeling als de veerkarakteristiek aan de wensen van de bouwheer aangepast worden.
De besturing geschiedt door een variabele hefboomoverbrenging; de bovenbouw van het besturingsysteem is gemaakt uit gefreesd aluminium hetgeen het geheel een verzorgde en stijlvol uiterlijk verschaft. Een gepast kleedje wordt gevormd door met de hand vervaardigde glasvezel panelen. Een reeks van accessoires om je special af te bouwen is eveneens beschikbaar. Opmerkelijk is dat voor de opbouw in geen geval zaag- of slijpwerk dient uitgevoerd te worden. De kits laten zich namelijk doodsimpel aan het bestaande Harley-Davidson frame vastbouten waardoor het dus mogelijk is de motor zonder schadesporen in zijn originele staat terug te brengen.
Q-Tec Engineering levert zijn kits aan een netwerk van gespecialiseerde Harley-Davidson dealers die de ombouw voor hun rekening nemen. Daarbij kan het uitgangspunt bestaan uit zowel een nieuwe als een tweedehandse Harley-Davidson motorfiets. De richtprijs waarmee je rekening dient te houden is 30.000 euro; exclusief de motorfiets. Goedkoop is dat bepaald niet maar daartegenover staat dat je een echt wel opmerkelijk voertuig verkrijgt waarmee je de baan op mag zonder in het bezit te zijn van een specifiek motorrijbewijs. Een geldig rijbewijs B volstaat namelijk om de Q-Tec Engineering bolides te mogen besturen…
Meer informatie over Q-Tec Engineering en hun reeds verwezenlijkte drie- en vierwielers vind je terug op de website van het bedrijf; http://www.qtec-engineering.com/