GG-Technik BMW Quad 2006

Share Geld maakt niet gelukkig zegt men wel eens maar toen ik de BMW quad van GG-Technik ontdekte begon ik daar eerlijk gezegd wat aan te twijfelen. Het enorm cleane voertuig trok me aan als een magneet, maar ongelukkig genoeg kon er geen sprake zijn van een testrit. Dit voorbeeld van modern design stond namelijk in een stand op de Mondial de Deux Roues mooi te wezen en kon dus niet zomaar de baan op.

Wie de centen heeft om er eentje te kopen is echter vrij om met deze creatie de wereld te verbazen want deze vierwieler heeft een Europese goedkeuring en mag door personen die een autorijbewijs bezitten bestuurd worden. De GG-Quad is namelijk als een doodgewone quad gekeurd en mag dus met uitzondering van de snelweg zonder beperking over de banen gestuurd worden. Zijn kostprijs? +/- 40.000 euro… Inderdaad, dit is bepaald geen kinderachtige prijs maar op de keper beschouwd betaald men geen euro te veel voor dit toonbeeld van techniek op vier wielen. Er zijn heel wat banaler voertuigen te vinden die zelfs voor veel meer over de toonbank gaan.
Het hart van deze klinisch perfect afgewerkte quad is een spiksplinternieuw BMW Boxer motorblok. De boxer meet 1.130 cc, heeft een maximum vermogen van 90 pk en brengt een maximum koppel van 98 Newtonmeter bij 5.500 toeren op de been. Met een drooggewicht van 375 kilogram moet het in staat zijn om de GG-Quad flitsende prestaties te bezorgen. De topsnelheid van dit rijdende kunstwerk is beperkt tot 170 kilometer per uur; dus kunnen we bijna met zekerheid stellen dat de eindoverbrenging korter is dan bij een gewone BMW motor. En die gaan er al als de weerlicht vandoor als je het gas opendraait…
De motor is gekoppeld aan een 6 versnellingsbak. Eén van die overbrengingen is een achteruitversnelling. Vanaf de versnellingsbak worden de krachten overgebracht op een differentieelhuis dat op zijn beurt de onafhankelijk opgehangen achterwielen aandrijft. De ophanging –die ook vooraan volledig onafhankelijk is- is opgebouwd volgens het dubbele wishbone systeem. Regelbare schokdempers rondom zorgen samen met lichtmetalen wielen en laagprofielbanden voor een rotsvaste wegligging. Het lage zwaartepunt en de grote breedte van de GG-Quad dragen daartoe natuurlijk een stevig steentje toe bij. De quad heeft een totale breedte van 1.400 millimeter en is 2220 millimeter lang. Net als bij een formule 1 wagen staan de wielen op de uiterste hoeken en zijn er rondom remschijven gemonteerd. Die hebben een diameter van maar liefst 270 millimeter en zijn zwevend uitgevoerd. Vooraan staat de GG-quad op 195/40-16 banden en achteraan zijn er 225/40-16 sloffen gemonteerd. Alsjeblief, neen…?! Stop met aan je beeldscherm te likken!
Zo goed als alles van het chassis is vervaardigd uit CNC gefreesde aluminium stukken. Bekijk je de wielophangingen, de schertsplaten en de andere gefreesde onderdelen van dichtbij dan krijg je de indruk dat die stuk voor stuk in het atelier van een uurwerkmaker tot leven zijn gekomen. In feite ligt de nuchtere waarheid héél dichtbij want de GG-Quad werd ontworpen -en wordt vervaardigd- in het Zwiterse Ballwil. Het bedrijf dat daarvoor tekent noemt GG-Technik en word geleid door Walter Grüter.
Dat de GG-Quad niet zomaar een opmerkelijk speeltje is laat zich aanzien. Alles is ontworpen met niet alleen maar de schoonheid van het geheel in gedachten maar ook met een nuchtere functionaliteit. Zo kan je van de GG-Quad met twee personen genieten én met één van de vele handig accessoires zelfs een heleboel bagage vervoeren. Optioneel kan je de GG-Quad namelijk laten uitrusten met twee zijpontons die in feite twee enorme bagageruimtes zijn die met een sleutel kunnen afgesloten worden. Niets staat dus een reis met bagage in de weg als je een GG-quad hebt. Met een beetje creativiteit moet zelfs de aanschaf van dit juweeltje lukken; wie een bedrijf heeft zal bijvoorbeeld er een enorm opvallend bedrijfsvoertuig aan overhouden. In afwachting dat motornet dit droomproject voor mij kan realiseren koop ik me alvast vandaag nog een Lotto ticket… kwestie van zeker te spelen!