Bezoek Oldtimer Motor Museum Groenedijk

Share Motormusea zijn er niet veel in België. Toen ik vernam dat er in Oudenburg een nieuw museum was toegevoegd aan het complex waar ook het Motorcycle Loft Hotel een onderkomen heeft gevonden was mijn plan dan ook snel gemaakt. Net na de officiële opening –die plaatsvond eind maart jongstleden- zou ik daar eens mijn licht opsteken…
"Bezoek mogelijk op afspraak" had ik op de website van het museum gelezen, dus telefoneer ik eerst om een datum en een uur vast te leggen voor mijn bezoek. Tot mijn verbazing hoor ik dat ik nog dezelfde middag mag langskomen en de eigenaar van de collectie zelf er mij een rondleiding zal geven. Inderdaad, 'k was nog maar eens met mijn gat in de boter gevallen.
Enkele uren later sta ik in Oudenburg en wel meer bepaald op de Groenedijk. Dat kleine betonweggetje heeft zijn naam niet gestolen want de bebouwing is er zeer schaars en de groene gordel van Oudenburg heerst er bijna onverstoord. Van de aanwezigheid van een museum is hier bijna niets te merken, maar verwittigd als ik ben door de eigenaar bel ik aan om mijn aanwezigheid aan te kondigen. Even later komt een sportief geklede vijftiger vanachter de gebouwen te voorschijn. Hij wenkt me om hem te volgen en dat doe ik dan ook. Enkele tellen later staan we samen in het museum dat ongeveer 450 vierkante meter expositieoppervlakte telt. Op de stem van Johan Schaeverbeke, de eigenaar van de tentoonstelling, en de mijne na is het er muisstil. Toch hangt er een niet mis te verstane sfeer in de expositieruimte. Naast een groot aantal motoren, scooters en bromfietsen uit vaders, grootvaders en overgrootvaders tijd is de ruimte namelijk aangekleed met spulletjes die allemaal ooit deel uitmaakten van de lang voorbije motorscène. De onmiskenbare geur van motoren, olie en alles wat bij een garage hoort slaat me in de neus. Ik voel me er als motorrijder dan ook meteen thuis.
Samen met Johan maak ik een eerste verkenningsronde door het museum. Er is verdomd veel en mooi materiaal samengebracht, maar één voertuig springt me meteen in het oog: een knalgele Flandria Record 5pk. "Verdomd waar is de tijd gebleven", grom ik halfluid en als Johan vraagt wat me tot die uitsprak bracht geef ik het maar meteen toe: "dit was mijn eerste bromfiets", vertel ik hem. Zonder verder uitleg te geven loop ik op de Flandria af. De dubbele uitlaatdempers, de lange brandstoftank, het smalle, langgerekte zadel, het karakteristiek gevormde motorblok, de iel ogende trommelremmetjes… verdomme, geen detail van deze bromfiets ben ik blijkbaar vergeten, elk boutje, elk moertje komt mij meteen bekend voor nu ik het allemaal weer voor me zie.
Als ik me losruk van dit beeld uit mijn verleden kijk ik in het gezicht van Johan en die kijkt me onverholen geamuseerd aan. "Totaal originele staat hé", grinnikt die me toe en ik moet hem overschot van gelijk geven. "Mooi is dat deze bromfiets helemaal niet gerestaureerd is", voeg ik er aan toe en Johan knikt daarop bevestigend. "Mijn motoren restaureer ik indien het enigszins kan niet", zegt hij, "zoals ik ze vond wil ik ze aan de bezoekers laten zien, want alleen dan kunnen die echt proeven van hoe deze motoren, scooters en bromfietsen vroeger in het straatbeeld te zien waren". Ik geef hem overschot aan gelijk en schotel hem de onvermijdelijke vraag voor die ik aan elke verzamelaar stel: "Hoe ben je met deze collectie begonnen?" Johan troont me mee naar de ingang van het museum en wijst me een lichte motorfiets aan. "Hiermee is het zo'n twintig jaar geleden allemaal begonnen". Met enthousiaste stem vertelt hij mij dat zijn interesse voor motoren en bromfietsen gewekt werd toen hij voor zijn zoon een scooter ging kopen. In de werkplaats van de zaak waar hij ging shoppen stond een oude motorfiets, en daar werd hij op slag verliefd op. Zoonlief kreeg zijn scooter maar vader deed zichzelf de oldtimer cadeau. Een oldtimertje waarmee hij ritjes maakte en zodoende gelijkgezinde zielen ontmoette. Van het één kwam het ander en nog voor hij het goed en wel besefte kwamen er steeds meer oude motoren, scooters en bromfietsen in zijn schuur te staan. Er werd geruild, verkocht en gekocht… en zo kwam zijn collectie stilaan tot stand.
"Was je van meet af aan van plan om een museum te beginnen?", vraag ik een intussen duidelijk op dreef gekomen Johan. "Neen, helemaal niet", repliceert die meteen. "Ik stelde er af en toe wel enkele voor mijn huis tentoon toen het bijvoorbeeld kermis was, om de mensen te laten meegenieten van wat ik verzameld had, maar geen haar op mijn hoofd dat er toen aan dacht om een museum te openen". "Dat idee kwam pas later, toen ik ervoer dat er heel wat mensen interesse hadden in oude motoren, en ik besefte dat mijn collectie intussen wel uitgegroeid was tot iets wat gezien mocht worden". Met de blik van een vader in zijn ogen, die trots doch ook vertederd tussen zijn kinderen door loopt, stapt Johan met mij van de ene motorfiets naar de andere, vertelt over elk voertuig interessante details, rakelt geschiedenissen van reeds lang vergeten motormerken op en geeft zo een schat aan informatie weg die achter elke motorfiets en bromfiets schuilt die tot zijn verzameling behoort. Sappige verhalen over opwindende ontdekkingen in oude garages –zowel in het binnen- als in het buitenland- krijg ik te horen. Histories van mensen die hem gratis en voor niets hun afgedankte tweewielers kwamen brengen omdat ze wisten dat ze bij hem in goede handen waren. Tja, de wereld van de oldtimers is een wondere wereld, een wereld waar het niet altijd om de centen draait maar ook om de liefde voor de techniek, het respect voor het verleden en de sfeer die onlosmakelijk verbonden is met voertuigen waarvan de exacte geschiedenis bijna met zekerheid nooit meer achterhaald kan worden…
Na een klein uurtje genoten te hebben neem ik afscheid van Johan en zijn collectie. De camera heeft ondertussen zijn werk gedaan en ik hoop vurig dat er minstens enkele shots tussen zitten die een beetje de sfeer van mijn bezoek aan dit museum kunnen weergeven. Iets wat ik betwijfel want je moet er zelf geweest zijn om deze verzameling op zijn echte waarde te kunnen schatten. Voor de prijs moet je een bezoek aan het Oltimer Motoren Museum Groenedijk zeker niet laten. De naar schatting om en bij de honderd oldtimers bezichtigen in hun mooi gearrangeerde omgeving kost per persoon amper 3 euro. Kom je in een groep van minstens 8 personen dan kan je per man zelfs voor 2,5 euro naar binnen. Nakaarten kan in de bar, bij een natje en een droogje. Geef toe, je kunt aan minder prettige zaken je centen besteden! Meer info over het museum vind je op de website www.oldtimermotorenmuseum.be