Honda XBR500 1985

Share Voor sommige motoren gaat de vergelijking op met bedreigde diersoorten; het bestaan ervan is bekend maar je krijgt ze uiterst zelden te zien. Woon je in die landen waar die motoren officieel nooit geïmporteerd zijn dan is de kans dat je er eentje van tegen het lijf loopt als leek zo goed als onbestaande. Toen we onlangs deze Honda XBR500 voor de lens kregen aarzelden we dan ook geen ogenblik; deze zeldzaamheid moest op de foto!

De XBR500 heeft een design dat zo goed als tijdloos is. Het is dan ook aartsmoeilijk om hem in een bepaalde tijdssfeer te plaatsen. Iets wat op zich niet verwonderlijk is want de XBR500 begon zijn carrière in 1985 omdat Honda wel brood zag in het deel van het motorpubliek dat de klassieke (Britse) motoren een warm hart toedroeg. We hebben hier met andere woorden met een neoklassieker te maken die stamt uit een tijd dat dit concept in de motorindustrie nog helemaal niet gangbaar was. De jaren '80 waren voor de motorwereld namelijk hoofdzakelijk getekend door allerlei technische innovaties die de uitlopers vormden van het sneeuwbaleffect dat eind de jaren '70 in de motorindustrie was ontstaan.
"Terug naar de eenvoud", mag dan ogenschijnlijk het motto geweest zijn waaronder Honda zijn retro ééncilinder aan de man probeerde te brengen, de XBR bleef zeker niet verstoken van moderne technieken. De luchtgekoelde XBR krachtbron heeft een cilinderinhoud van 499 cc, heeft vier kleppen in de cilinderkop en levert een topvermogen af van 44 pk bij 7.000 toeren per minuut. Er is een vijfbak aan boord en de motor kan zowel elektrisch als met de kick worden gestart. Bovendien geeft Honda op dat zijn XBR500 een topsnelheid heeft van 175 kilometer per uur, iets wat voor een dergelijke motor beslist geen onaardige prestatie is; zelfs anno 2008 klinkt dat helemaal niet gek in de oren… Opvallend zijn de "Comstar" wielen. Honda ontwikkelde die als alternatief voor de traditionele gespaakte en gegoten wielen en gebruikte die gedurende lange tijd op heel wat van zijn modellen. Het standaard afdekkapje voor de duozit, de voor een zuinige ééncilinder grote brandstoftank en het uitlaatsysteem met twee einddempers maken dat deze modern geconstrueerde motor een klassiek uiterlijk meekreeg. Het is echter de suggestie van eenvoud die verkregen werd door een ietwat minimalistisch voorkomen die deze motor zijn unieke uitstraling geeft. Hij lijkt de omstanders te willen zeggen dat ze -op de keper beschouwd- niet meer nodig hebben om van het pure motorrijden te kunnen genieten.
Een waarheid als een koe maar in de jaren '80 lag dat blijkbaar wel even anders. Voor deze boodschap waren blijkbaar heel wat mensen uit de motorwereld op dat moment zo goed als doof. Heel wat importeurs hebben de XBR500 dan ook nooit in hun aanbod opgenomen. Waar dat wel gebeurde bleek de motor niet onverdienstelijk wat betreft verkoopsaantallen; in Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld is de XBR500 in werkelijk grote aantallen verkocht. Er werd met die motoren ook echt veel gereden want de meeste exemplaren werden als onvervalste werkpaarden ingezet. Ook het exemplaar dat we fotografeerden was blijkbaar niet in de garage blijven staan; op de teller prijkten meer dan 54.000 kilometers! Maar blijkbaar mocht plaatselijk succes niet baten; reeds in 1988 werd de laatste versie van de XBR500 geproduceerd. De knappe ééncilinder moest plaats maken voor een opvolger die hoofdzakelijk voor de Amerikaanse markt was ontwikkeld. Die plaatsvervanger -de superknappe GB500- is dan ook in onze lage landen zo mogelijk nog zeldzamer dan de XBR500…
Bekijken we de XBR500 vanuit het standpunt van de moderne motorindustrie dan is dit een motor die –mits enkele kleine technische aanpassingen - probleemloos als nieuw model zou kunnen herrijzen. Zijn retro look zou zeker niet op misprijzende kritieken onthaald worden, zijn veelzijdigheid zou een heel mooie troef vormen en ook prijstechnisch zou het een interessant model kunnen zijn. Bied nog wat accessoires aan waarmee je deze mono helemaal tot een spetterende klassieker kunt ombouwen en je zit er meteen helemaal mee op de eerste rij… Hoe zit het Mister Honda? Wanneer neem je eindelijk de handschoen op en kom je met replica's van de modellen die je eeuwige roem bezorgden? Technische gegevens:
Motor: Type: eencilinder, vierklepskop, enkele bovenliggende nokkenas Koeling: lucht & olie Boring en slag: 92 x 75 mm Cilinderinhoud: 499cc Max vermogen: 44 pk @ 7.000 r.p.m. Versnellingsbak: 5 verhoudingen Koppeling: nat meerplaats type Eindoverbrenging: ketting Rijwielgedeelte: Frame: stalen buizenframe Voorvork: Hydraulische telescoop Achtervering: stereo dempers Remmen: voor schijfrem, achter trommelrem Banden: voor 100/90-18, achter 110/90-18