Zadelhoogte aanpassen met Hyperpro verenkit

Share

De motorindustrie reageert veeleer schoorvoetend op het gegeven dat lang niet elke kandidaat motorrijder over voldoende binnenbeenlengte beschikt om met het gros van de motoren te kunnen rijden. Hier en daar wordt wel een lagere versie van een motor aangeboden en ook het aanbod van -optionele- lagere zadels is groeiende, maar echt werk wordt er niet meteen van gemaakt om veel motoren beter toegankelijk te maken…
De accessoiremarkt reageert gelukkig anders. Diverse bedrijven hebben zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van kits waarmee de zithoogte kan worden verlaagd. En alhoewel ook in deze materie lang niet alles wat blinkt goud is, zijn een aantal fabrikanten erin geslaagd om interessante realisaties neer te zetten. Hyperpro, een Nederlands bedrijf dat hoofdzakelijk als verenspecialist te boek staat, heeft bijvoorbeeld verenkits ontwikkeld waarmee de zithoogte van de motoren in kwestie gevoelig kan verlaagd worden. En gevoelig slaat hier op waarden die echt niet te verwaarlozen zijn. Afhankelijk van het model van de motor kan de afstand van het zadel tot de grond tot 5 centimeter ingekort worden. Hoe dat alles in de praktijk in zijn werk gaat en hoe de motor zich na zo'n transformatie gedraagt is een vraag die ook ons heeft bezig gehouden. Tot we een Versys te pakken kregen met de toestemming van de Kawasaki importeur om deze motor als proefkonijn te gebruiken én men zich bij Hyperpro bereid verklaarde om de transformatie onder onze ogen uit te voeren. Een testrit met de aangepaste Versys van meerdere duizenden kilometers onder heel verschillende omstandigheden zou uitsluitsel moeten brengen over de bereikte resultaten en de nieuwe rijeigenschappen van de motor.
In het gloednieuwe pand van Hyperpro te Werkendam hebben we een afspraak met Arie Peters en Marco Van Bergeijk. Arie zal ons tekst en uitleg geven en Marco zal voor onze ogen en de lens van de camera zowel de schokdemper achteraan als de voorvork aanpassen. Terwijl Marco aan het werk gaat om de veren te monteren steekt Arie van wal met de boodschap dat de vering van standaard motoren sterk kan verbeterd worden door aangepaste veren te monteren. Zowat elke motorfiets is namelijk uitgerust met lineaire veren en dat is lang niet zo bevorderlijk voor de wegligging en het comfort als men op het eerste gezicht wel zou denken. Lineaire veren geven namelijk dezelfde weerstand over de gehele veerweg. In de praktijk komt dat erop neer dat kleine oneffenheden in het wegdek minder gemakkelijk uitgefilterd worden.
Monteert men progressief gewonden veren dan stelt dat probleem zich niet. Zoals de naam het al zegt zijn deze veren progressief gewonden. Met andere woorden: deze veren worden sterker naarmate ze verder worden ingedrukt. In de praktijk betekent dat dat kleine oneffenheden gemakkelijk uitgevlakt worden (beter comfort) terwijl de veer nog steeds sterk genoeg is om de nodige weerstand te bieden als de putten en bulten grotere afmetingen gaan aannemen. Wat dat allemaal met een set veren te maken heeft die het lager maken van de zithoogte tot gevolg heeft? Veel, om niet te zeggen alles… Om dat uit te leggen halen we er het beeld bij van de standaard veer van de achterschokbreker en die welke Hyperpro heeft ontwikkeld. Duidelijk te zien is dat – in tegenstelling tot wat men zou kunnen verwachten – de lengte van de beide veren nagenoeg gelijk is. De windingen van de purperen veer – die van Hyperpro – liggen echter aan één kant veel dichter op mekaar. Met andere woorden, de veer zal zich onder dezelfde belasting veel gemakkelijker laten comprimeren en dus korter worden met als resultaat dat de motor lager wordt.
De verenset die Hyperpro heeft ontwikkeld – voor zowel de voorvork als de achterschokbreker – is namelijk zo berekend dat alleen al onder het gewicht van de motor (dus onbelast) de zithoogte belangrijk lager wordt. Gaat men in het zadel zitten dan zakt de motor verder door zijn vering. Met andere woorden: een gedeelte van de veerweg is reeds opgesoupeerd nog voor de motor gaat rijden. In het geval van de Kawasaki Versys betekent dat dat de zithoogte met zo maar eventjes 3 centimeter wordt verlaagd. Mooi is dat deze aanpassing zowel voor- als achteraan plaats vindt en dus de geometrie van de motor en het stuurkarakter onveranderd blijven. En de bereikte verlaging scheelt in de praktijk een slok op een borrel; bedraagt de standaard zithoogte van de Versys 845 millimeter, eens de verenkit van Hyperpro erop zit is die gereduceerd tot slechts 815 millimeter, hetgeen voor het gros van de bestuurders niet langer onoverkomelijk is. Wie tussen de regels door heeft gelezen weet nu dat de veerweg die eenmaal onderweg beschikbaar is door de montage van de kit beduidend is afgenomen. Maar gezien het feit dat de Versys met uitgesproken lange veerwegen is gezegend (150 millimeter voor en 145 millimeter achter!) en een en ander van de kit daarop is berekend heeft dat geen enkele negatieve invloed op de wegligging van de motor. Er is altijd veerweg zat en de vering zal ook onder extreme belasting niet dicht slaan.
De montage van de kit neemt, uitgevoerd door een kundige technieker die beschikt over het juiste gereedschap, net geen twee uur in beslag. Bij de achterschokdemper wordt enkel de veer vervangen maar in de voorvork komt naast de nieuwe veer ook een andere soort en een andere hoeveelheid vorkolie te zitten. Die wordt samen met de veren geleverd én met de nodige gegevens wat betreft de montage, de afstellingen en het oliepeil. De bestaande regelmogelijkheden op zowel de voorvork als de achterschokdemper worden integraal behouden.
Met de motor terug op zijn twee wielen bleek meteen dat een andere ingreep zich opdrong. Door het feit dat de motor lager stond was de zijstandaard plots te lang geworden om de motor toe te laten genoeg over te hellen eenmaal hij op de standaard stond. Gezien het in ons geval om een testmotor ging namen we daarmee genoegen, we raden echter aan om de zijstandaard in te (laten) korten om zodoende veilig en gemakkelijk parkeren weer mogelijk te maken. Met de kit eronder ondernamen we de terugtocht vanuit Nederland naar Belgenland. Dat de zithoogte lager was dan voorheen was duidelijk, we konden nu zelfs met de voetzolen plat op de grond, iets wat voorheen helemaal niet het geval was.
En dan de testrit. Die zou uiteindelijk net geen drieduizend kilometer duren en uitgevoerd worden op heel diverse wegdekken en onder heel uiteenlopende omstandigheden. Van een ritje rond de kerk tot een reis bepakt en gezakt naar de Dordogne, de Versys en de verlagingskit hebben het allemaal moeten doorstaan. Viel in eerste plaats de verlaagde zithoogte op, al snel groeide onder de testpiloten de overtuiging dat het zitcomfort er in belangrijke mate was op vooruit gegaan. Zoals voorspeld bleek de Versys nu een specialist in het uitvlakken van onevenheden in het wegdek en dat tot tevredenheid van wie hem bereed. Het wegdek van de kleine baatjes in Frankrijk is soms even vlak als dat van onze vaderlandse betonbanen moet je weten. Daarnaast had de motor niets aan stabiliteit ingeboet; ook een potje stevig gassen kon hij net als voorheen nog altijd zonder verpinken aan. De hoeveelheid feedback was als vanouds ruim voldoende en of er nu al dan niet een pak bagage op lag, daar trok de Kawasaki zich niets van aan.
De conclusie van dit experiment is dan ook heel positief. De Hyperpro verlagingskit (voor en achter) levert niet alleen het beoogde resultaat op om de zithoogte met 3 centimeter te verlagen maar tilt ook meteen het comfort naar een hoger niveau. En dat zonder de wegligging te schaden. De prijs van de kit is 273 euro, exclusief de montage die gemiddeld 2 uur duurt. Meer info over de Hyperpro verlagingskit vind je op de website van de importeur (Bike Design) en op die van de fabrikant. Een toepassinglijst is beschikbaar dus je kan er gemakkelijk nagaan of er een kit bestaat voor de motor die jij in gedachten hebt. Website Bike Design: https://www.bike-design.com
Website Hyperpro: http://www.hyperpro.com