Scottoiler eSystem testverslag

Share

Er is een tijd geweest dat men dacht dat op termijn de cardan en de tandriem de ketting als eindoverbrenging zouden gaan vervangen. Niets is minde waar gebleken. De cardan maakte wel een opmars en ook de tandriem wordt (voornamelijk op cruisers) meer en meer toegepast, maar een echte bedreiging vormen voor de ketting zit er momenteel niet in. En dat terwijl die ketting heel wat onderhoud vergt en het gros van de motorrijders steeds minder zin heeft om zijn handen vuil te maken. Als je daarover nadenkt, is het op zich een wonder dat momenteel alleen maar de accessoirehandel daarop inspeelt.
Scottoiler is een gevestigde naam in de accessoirewereld. Hun eerste automatisch kettingsmeersysteem was dan wel niet geheel waterdicht zowel wat betreft werking als montagegemak, het bezorgde zijn producent wel een bekende naam in de motorbranche. Met het nieuwe eSysteem doet het bedrijf nu weerom een gooi naar de aandacht van die motorrijders die genoeg technisch inzicht bezitten om te kunnen begrijpen dat aan een slecht onderhouden ketting veel nadelen kleven. Een verminderde levensduur, een verminderde overbrenging van de krachten van de motor naar het achterwiel, een hoger benzineverbruik… 't komt tenslotte allemaal neer op een onefficiënte en oneconomische situatie voor de eindconsument waar alleen de kettingfabrikanten, de dealers en de brandstofproducenten rijker van worden.
Het nieuwe systeem maakt net als vroeger gebruik van een olievoorraad die via een leiding naar het achtertandwiel wordt gebracht. De aansturing ervan geschiedt echter niet langer door middel van de onderdruk in het inlaatkanaal van de motor, maar gebeurt via een elektronische regeleenheid. Die registreert wanneer de motor beweegt en onder andere ook hoe snel die accelereert. Aan de hand van die gegevens en rekening houdend met onder andere de vooraf ingestelde smeerintensiviteit stuurt de unit de gewenste hoeveelheid smeerolie naar het achtertandwiel. Doordat dit ronddraait, werkt de middelpuntvliedende kracht in op de daar afgeleverde olie, die onder de impuls daarvan naar de buitenkant van het tandwiel loopt waarover de ketting zich beweegt. Slim he? Maar hoe gemakkelijk gaat de plaatsing van het systeem in zijn werk en hoe goed werkt het in de praktijk? We zochten het voor jullie uit door eigenhandig zo'n set te monteren op de Kawasaki ER-6f, waarmee we vervolgens naar Noorwegen trokken. De doos waarin het systeem verpakt is is een toonbeeld van kwaliteit. Niet alleen de doos is netjes vormgegeven en stevig uitgevoerd, de presentatie van de kit vaart er wel bij. Het display staart je aan van zodra je de doos openmaakt en daaronder, achter een kartonnen afscheiding, is de rest van de set ondergebracht. Die set bevat een groot aantal bevestigingsmiddelen die verschillende montagewijzen toelaten. Bovendien is alles aanwezig waardoor deze kit werkelijk op elke motorfiets kan gemonteerd worden zonder dat daarvoor iets speciaals moet worden gefabriceerd.. Het enige wat je voor de montage aan gereedschap nodig hebt is enkele steeksleuteltjes, een stuk of wat inbussleutels, een mes of een schaar en enkele extra snelbindertjes want van deze laatste zitten er niet echt veel in de verpakking.
De montagehandleiding is in het Engels uitgevoerd en voorzien van heel veel duidelijke beelden die de te volgen werkwijze uit de doeken doen. Toch jammer dat er geen Nederlandstalige of Franse versie van de montagehandleiding bijgesloten zit; er mag vandaag echt nog niet van iedereen verwacht worden dat hij of zij vloeiend Engels leest, laat staan de gebruikte specifieke vaktermen compleet verstaat. De keerzijde van de medaille is dan weer dat we zelden zo'n duidelijke montagehandleiding voorgeschoteld kregen; letterlijk alles staat er chronologisch, netjes en overzichtelijk in uitgelegd. Het geheel monteren en afstellen nam dan ook nauwelijks een uurtje van onze tijd in beslag. Het display is via de bijgeleverde bedrading zowel verbonden met de batterij van de motor als met de pomp die in het oliereservoir zit ingewerkt. Zolang de motor niet draait en op de bok rust, blijft het systeem buiten werking, maar van zodra de motor loopt en de motor rechtop staat, schakelt het display zichzelf aan. Het afleveren van kettingsmeerolie gebeurt echter enkel als de motor rijdt, je zal dus geen olieplasje onder de motor vinden als hij een tijdje heeft stilgestaan en ook niet nadat je de motor hebt warmgedraaid.
De intensiteit waarmee de ketting gesmeerd wordt, is haarfijn instelbaar in verschillende standen. Als basisafstelling wordt stand 60 tot 80 aangeraden, maar dat hangt natuurlijk zowel van de motor af als van de weersomstandigheden en de manier van rijden. Via een eenvoudig menu kan je ten allen tijde snel en gemakkelijk de afstelling aanpassen. Op het display kan je ook de voorraad olie in het oog houden, de omgevingstemperatuur aflezen, de mate waarin je accelereert en de mode waarin het systeem zich bevindt. Een beetje verrassend was wel dat de voertaal op het display Frans was, terwijl de handleiding in het Engels was opgesteld; waar is verdomme de tijd dat een mens met zijn moedertaal nog meer kon dan alleen maar een democratische pint bestellen?! Met het systeem op de Kawasaki gemonteerd vingen we de reis aan. Het oliereservoir was vol en het smeerinterval hadden we op 50 ingesteld. Beter voorzichtig beginnen dan de achterkant van de motor compleet onder de olie te zetten, leek ons zo; we zouden wel proefondervindelijk bepalen hoeveel olie de motor daadwerkelijk nodig had om zijn ketting te smeren. Al bij de eerste controlebeurt - pakweg na 100 kilometer - bleek dat de hoeveelheid smering mocht opgevoerd worden. Met het interval op 70 afgesteld ging de rit verder en dat bleek - voor droge omstandigheden - de correcte instelling te zijn voor onze testmotor. De ketting bleef netjes gesmeerd daar waar het hoort - op de kettingrollen - en nergens anders was er ook maar een spatje smeerolie te bekennen. Betreft het olieverbruik kunnen we kort zijn, na +/- 2.500 kilometer met de motor afgelegd te hebben was de olievoorraad in het reservoir net niet compleet leeg gereden. 't Is dus niet zo dat je om de haverklap het reservoir moet staan bijvullen.
De set, die zonder plaatsing 294 euro kost, is volgens ons dubbel en dik zijn geld waard. Zeker als je weet dat een kwaliteits kettingset voor motoren als daar zijn pakweg een Suzuki Bandit 1250 toch al snel 277 euro kost en men bij Scottloir beweert de levensduur van de kettingset meerdere malen te verlengen. Op hun website claimen ze zelfs dat de levensduur van de kettingset ermee tot 7 keer langer door kan worden. Het enige wat je niet mag vergeten is de ketting af en toe te reinigen en te spannen. Smeren alleen is namelijk niet genoeg wil je een kettingtransmissie naar behoren onderhouden en ze daarmee meteen ook een veel langer leven geven. Met een spuitbus kettingcleaner en een propere vod is dat echter zo gepiept en als je dat om de pakweg tweeduizend kilometer doet zal je - in een normaal gebruiksgebied - de zaak daarmee gezond houden. Voor de warm weer-rijders nog dit: voor dit systeem is er een tweede kwaliteit olie verkrijgbaar. Waar de standaard geleverde smeerolie een gebruiksgebied heeft tussen de 0 en de 30 graden heeft de "High Temperature" een gebruiksgebied tussen de 20 en de 40 graden. Om verwarring tegen te gaan hebben beide oliën een eigen kleur.