Kawasaki Versys en ER6-f 2011 vergelijkingstest

Share De middenklasse motoren genieten al ruime tijd de aandacht van de motorrijders. Dat "een zware je ware is" wordt meer en meer betwijfeld en dat lang niet alleen door minder ervaren rijders. Meer zelfs, 't zijn veeleer heel bedreven motorrijders die beweren dat een goede middenklasse motorfiets veelzijdiger is dan heel wat grote, snelle supermotoren…
In het Kawasaki-gamma vormen de ER-6 motoren en de Versys de middenklasse van het gamma. 't Zijn motoren die zowel door hun prijsklasse, prestaties als gestalte voor zowat iedereen bereikbaar zijn. En ook al zijn de ER-6f en de Versys heel verschillend van voorkomen, het lijkt er op het eerste gezicht sterk op dat die motoren voor concurrentie zorgen in eigen huis.
Staat de Versys te boek als een allrounder eerste klas, de ER-6f heeft het imago van een gemakkelijk te hanteren kruising tussen een toer, sport- en stadsmotor. Geen wonder dat er door de kandidaat-kopers getwijfeld wordt welke motor het beste bij haar/hem zou passen. Bekijken we de motorisatie van de twee motoren, dan blijkt al snel dat die door krachtbronnen worden aangedreven die dichter bij mekaar staan dan broer en zuster. Zowel de Versys als de ER-6f maken gebruik van dezelfde motor die naargelang het model kleine verschillen kent. Zo heeft de krachtbron van de ER-6f een iets hogere compressie dan die van de Versys. Ook zijn de body's van de brandstofinjectie bij de Versys 2 millimeter groter in diameter dan die welke op de ER-6f zijn toegepast.
Dat - en waarschijnlijk nog andere details die niet in de technische gegevens worden vernoemd - resulteert in verschillende waarden voor wat betreft de prestaties van de krachtbronnen. De ER-6f heeft bij 8.500 toeren per minuut 72,1 pk in huis en geeft bij 7.000 toeren per minuut 66 Newtonmeter koppel af. De Versys zet daar 64 pk tegenover bij 8.000 toeren per minuut en 61 Newtonmeter als zijn krukas 6.800 toeren per minuut maakt. Gaan we dieper in op de gegevens van de transmissies dan valt het op dat zowel de waarden van de primaire- als de eindoverbrenging van de twee motoren identiek zijn. Beide motoren hebben ook nagenoeg dezelfde versnellingsbakverhoudingen; het enige verschil zit hem in de eerste versnelling van de Versys die een tikje korter is dan bij de ER-6f.
Rijklaar brengt de ER-6f 204 kilogram op de weegschaal. De Versys moet volgens Kawasaki 2 kilogram meer op de weegschaal brengen. En dat terwijl de Versys er niet alleen groter en zwaarder uitziet, maar ook meer brandstof kan meenemen. In de tank van de ER-6f gaat maximum 15,5 liter, terwijl de Versys maar liefst 19 liter kan bevatten. Afgaande op deze gegevens zou men geneigd zijn om de ER-6f als winnaar uit te roepen wat betreft hernemingen en acceleraties, en dat nog vóór de Versys de gelegenheid heeft gehad om het tegendeel te bewijzen.
Dat testwerk op de baan nog steeds zijn nut heeft, werd ons nog maar eens bewezen toen de Versys de ER-6f voor geen haar loste in de hernemingen, zelfs al had de ER-6f daarbij een 15 kilogram lichtere piloot in het zadel. Vanaf 40 kilometer per uur accelereren in tweede tot en met zesde versnelling bracht keer op keer hetzelfde resultaat. Met een pluim voor de ER-6f, want die moest in de vergelijking van de vorige modellen de duimen leggen voor de Versys.
Tot daar wat betreft de pure prestaties. Maar die zeggen natuurlijk niet alles over een motor. Minstens even belangrijk is de manier waarop het vermogen aan de baan wordt afgegeven. Om maar meteen duidelijk te zijn, kunnen we stellen dat de beide krachtbronnen op dat vlak eenzelfde goed karakter ten toon spreiden. Op gebied van soepelheid hebben ze alles met elkaar gemeen en scoren ze zeer goed. Verder is het koppelverloop zeer lineair en dus heel voorspelbaar. Met andere woorden, het meesteren van de beide motoren is zelfs voor een beginnende motorrijder - die zijn verstand gebruikt - zonder meer weggelegd. Komt daarbij dat het afgeleverde vermogen in die mate is dat het geen belemmering zal vormen eens de ervaring van de piloot flink is gegroeid. Je komt - als je eerlijk bent met jezelf - nooit power te kort op deze motoren, zelfs al rijd je gedurende decennia lang al met de motor.
Zijn de Versys en de ER-6f wat betreft motorische prestaties elkaars evenknie, wat betreft hun uiterlijk hebben ze zo goed als niets gemeen. De Versys staat hoog op zijn poten terwijl de ER-6f een echte laagvlieger is. En dat verschil in postuur vertaalt zich automatisch ook in andere verschillen. Zo is de zithoogte van de ER-6f met 790 millimeter uitgesproken laag te noemen, terwijl de Versys met een zithoogte van 845 millimeter echt wel bij de hoge motoren gecatalogeerd moet worden.
Optioneel heeft Kawasaki zowel voor de Versys als de ER-6f andere zadels voorzien, waarmee de zithoogte kan veranderd worden. Voor de Versys is dat een verlaagd zadel dat 20 millimeter winst met zich meebrengt en ook 20 millimeter smaller is (345,15 euro). Hoger zitten op de Versys kan ook; er is een verhoogd zadel leverbaar dat de zit met maar liefst 35 millimeter verhoogt (345,15 euro). Wie de zithoogte van de ER-6f wil aanpassen, kan daarbij gebruik maken van een lager zadel dat de zithoogte met 25 millimeter vermindert én 20 millimeter smaller uitvalt (273,40 euro). Nog een tip voor wie met de Versys wil rijden en geen lange benen heeft: we hebben de verlaginskit van Hyperpro getest op de Versys. De zadelhoogte verlaagde ermee met 30 millimeter en het stuurgedrag ondervond er geen nadeel door. Het artikel daarover staat op de website. In totaal kan je dus de zithoogte van de Versys tot 795 millimeter terug brengen. Een maat die voor virtueel elke motorrijder haalbaar is.
Het verschil van zithoogte tussen beide motoren is vooral te danken aan de verschillen in de lengte van de veerwegen. De ER-6f heeft een veerweg van 120 millimeter voor en 125 millimeter achter. Zeg maar waarden die gebruikelijk zijn bij straatmotoren. De Versys staat beduidend hoger op zijn benen. De veerweg voor is 150 millimeter en achteraan kan het wiel over een afstand van 145 millimeter bewegen. Daardoor is ook de grondspeling van de Versys beduidend groter dan die van de ER-6f. De Versys heeft een vrije hoogte van maar liefst 180 millimeter; de ER-6f zet daar een nog altijd respectabele 145 millimeter tegenover.
Bekijken we de zithouding op de Versys, dan zien we dat die meer rechtop is dan die welke de ER-6f zijn bestuurder oplegt. Het stuur staat hoger en dichter naar de piloot toe en ook de beenhoek is beduidend anders. Bij de ER-6f zit je ietwat voorover in het zadel en zijn je benen beduidend meer geplooid dan op de Versys het geval is. Dat alles, samen met een aanzienlijk dikker gepolsterd en breder zadel op de Versys, zorgt ervoor dat je het veel langer op de rug van de Versys zult uithouden dan op die van de ER-6f. Ook al is de windbescherming op beide motoren zeer goed, wat betreft zitcomfort moet de ER-6f vooral bij langere ritten in de Versys zijn meerdere bekennen. Ook de duorijders zullen voor de Versys kiezen, het zadel dat ze ter beschikking hebben is dikker bekleed terwijl de zitbank ook ruimer is dan op de ER-6f.
Wegen beide motoren op enkele kilogrammen na even veel en is hun wielbasis op 5 millimeter na even lang, toch zijn er belangrijke verschillen te bespeuren op gebied van hanteerbaarheid. Laat de Versys zich gemakkelijk hanteren, de ER-6f doet er op dat gebied nog een paar schepjes bovenop. De ER-6f bezit dan ook echt wel kwikzilverachtige stuureigenschappen. De keerzijde van de medaille is echter dat de Versys op de rechte stukken stabieler aanvoelt. Ook laat de Versys zich iets minder gemakkelijk uit zijn lood slaan door rukwinden en dergelijke. Beide motoren bezitten een geheel neutraal stuurgedrag. Goudeerlijk liggen de beide Kawasaki's op de weg en scherp volgen ze de stuurimpulsen op van hun bestuurders. De veersystemen doen zoals het hoort hun werk en kunnen zowel kleine als grotere onevenheden in het wegdek aan. Door het feit dat de veervoorspanning achteraan op beide motoren regelbaar is, kan de geometrie van de motor onder verschillende belastingen gehandhaafd worden. En dat scheelt een slok op een borrel eens er bagage en/of een duo aan te pas komt.
Betreft de bagagemogelijkheden is de Versys van huis uit in het voordeel. Voor de Versys kan je namelijk zowel een topkoffer als een laterale kofferset bij Kawasaki kopen, terwijl je voor de ER-6f genoegen moet nemen met enkel een topkoffer. Dat voordeel wordt eens je in de accessoiremarkt gaat grasduinen echter meteen teniet gedaan. Verschillende topleveranciers (waaronder Givi en Kappa) hebben zelfs een driedelige kofferset in huis en dat zowel voor de Versys als de ER-6f. Wie goed kijkt, ziet meteen dat de reminstallaties van de ER-6f en de Versys identiek zijn. Beide motoren zijn ook met ABS-systeem leverbaar. Wat betreft de werking van de remmen kunnen we kort zijn. Ze voldoen ruim aan de noden van het alledaags, zelfs sportief georiënteerd motorrijden. Eens er héél snel met de motoren gereden - en dus ook héél hard geremd - dient te worden, mis je een voelbaar drukpunt in de remmen. De Versys heeft daar het eerst last van. Maar dan ben je al een heel eind buiten het eigenlijke gebruiksgebied van zowel de Versys als de ER-6f aangekomen.
Met staal omwonden remleidingen monteren, zal daarop met zekerheid een uitkomst bieden, want beide motoren zijn van de fabriek uit met rubberen remleidingen uitgerust. 't Probleem is alleen dat dit op met ABS uitgeruste motoren een financieel zware opgave is, gezien die met een hele resem van remleidingen zijn uitgerust.
En dan de verbruikscijfers, dan zijn die zo goed als gelijk. De beide motoren namen tijdens de gehele testperiode genoegen met een gemiddelde van om en bij de 5 liter per 100 kilometer. Op snelwegen ging dat verbruik nog wat verder omlaag. De verschillen in brandstoftankinhoud maken echter dat er verschillen zijn in de actieradius. Theoretisch kom je met de Versys gemiddeld 380 kilometer ver, terwijl mathematisch de tank van de ER-6f na 310 kilometer droog moet staan. Die keer dan we het 314 kilometer ver met één tank op de ER-6f hebben gedaan, hebben we dus naar alle waarschijnlijkheid de laatste kilometers enkel en alleen op lucht gereden…
Alles heeft zijn prijs. Wel, enkel afgaand op onze bevindingen op rijtechnisch vlak zouden beide motoren ook op dat gebied elkaar nauwelijks mogen ontlopen. Maar dat dit niet altijd opgaat, is aan de prijzenstelling van Kawasaki af te leiden. Daar heeft men namelijk ook rekening moeten houden met enkele duurdere componenten die op de Versys zijn gebruikt. Zo'n dikke upside down kost bijvoorbeeld meer dan een gewone voorvork en de aluminium achterbrug zal in vergelijking met het stalen exemplaar van de ER6-f natuurlijk ook wat meer moeten kosten. De ER-6f is enkel te koop met ABS en moet 7.799 euro kosten. Wie voor een Versys met ABS kiest, moet daarvoor met een adviesprijs van 8.299 euro rekening houden. De Versys in Economic-versie (dus zonder ABS) gaat echter over de toonbank voor de vlijmscherpe prijs van 7.699 euro.