Fisher MRX 2007

Share Exclusieve supersport motoren; meestal kosten ze een arm en een been –en niet zelden ook een echtscheiding met bijhorende alimentatie- maar daarom zijn ze niet minder gegeerd in de motorwereld. Er is echter een oplossing gevonden voor dit probleem: je koopt gewoon een Fischer MRX en met bijna mathematische zekerheid kan je stellen dat je nooit iemand op dezelfde motor zult tegenkomen.

Geloof het of niet als je het bovenstaande beeld ziet, maar deze motor is wel degelijk afkomstig uit de Verenigde Staten van Amerika. Neen, het is geen vermomde Buell, maar een creatie van Dan Fischer, een man die tot voor kort het repareren en het verkopen van fotokopieermachines als broodwinning had. Dan had er altijd al van gedroomd om een eigen motormerk op poten te zetten, maar had daar tot voor enige jaren zowel het geld als de tijd niet voor. Als hobby racete hij namelijk als privérijder in het AMA kampioenschap. In 2001 nam hij echter afscheid van die dure hobby en concentreerde hij zich op zijn nieuw bedrijf: Fischer Motor Company. Wat voor een motor zijn eerste creatie moest worden stond al van bij het begin vast: het moest een sportmotor worden én een motor met genoeg potentieel om ook andere motorrijders aan te spreken. Omdat Dan alleen maar het beste wilde –en een moderne motorbouwer wilde zijn- besloot hij om met bekende toeleveranciers te werken. Als motorblok koos hij voor een Aprilia RSV krachtbron en Gimini Technologies, het bedrijf dat ooit het rijwielgedeelte voor de Harley-Davidson VR1000 racer bouwde, kreeg de eer voor het chassis te mogen zorgen. Glynn Kerr, de man die wereldwijd zijn prototypeschetsen gepubliceerd ziet worden, werd aangetrokken om het bodywork vorm te geven.
Eind 2002 was de eerste Fischer klaar om bereden te worden. De testritten waren heel bemoedigend maar toen sloeg de man met de hamer toe. Rotax, het bedrijf dat de Aprilia RSV krachtbron maakt, trok zich terug omdat Aprilia tegenwerpingen maakte tegen Fischer's project. Dan liet zich echter door deze reusachtige tegenslag niet op de knieën brengen. Hij nam contact op met het Koreaanse Hyosung en daar was men meteen bereid om niet alleen motorblokken maar ook andere componenten aan hem te leveren. Het gehele team ging terug aan het werk en wat ze ervan bakten mag beslist gezien worden. De Fischer MRX, zoals de motor uiteindelijk gedoopt werd, heeft een aluminium twin spar frame dat uit die-cast elementen is opgetrokken. Juist, net als bij de huidige Japanse supersports het geval is. Het Hyosung motorblok is de bekende tweecilinder krachtbron en heeft dan ook een cilinderinhoud van 647 cc in huis. Het blok levert 77 pk bij 9.400 toeren per minuut en heeft natuurlijk een zesversnellingsbak in huis. Droog weegt de Fischer MRX slechts 166,5 kilogram. In racetrim, dus zonder de wettelijke toeters en bellen, brengt de motor amper 150,59 kilogram op de weegschaal. Dat zijn absoluut geen gekke waarden als je er de cijfers van de motoren van de "grote" fabrikanten er eventjes bij haalt. Standaard is de Fischer MRX voorzien van een 41 millimeter upside down voorvork, een Öhlins monoschock demper, schijfremmen rondom en een bodywork dat uit met de hand opgebouwde en met glasvezel versterkte polyester delen bestaat. De bandenmaten zijn 120/70ZR17 voor en 160/60ZR17 achter. De zithoogte is variabel tussen de 749 en de 800 millimeter. Mooi, want zo kan virtueel iedereen vanuit het zadel van de Fischer MRX met beide voeten aan de grond…
Heb je ondertussen deze motor goed bekeken, dan zal je moeten toegeven dat de eerste kant en klare Fischer beslist een knappe sportmotor is geworden. Afgaande op zijn uiterlijk zou je hem nooit de Amerikaanse nationaliteit toeschrijven; de motor is rank en slank en ziet er zo scherp uit als een versgezet scheermes. En nu komt het mooiste van dit verhaal: in de States staat deze schoonheid te koop voor amper 7.999 dollar. Er worden momenteel slechts 50 exemplaren van gebouwd en er eentje laten overvliegen naar Europa kan geen probleem zijn. Bestellen kan op de website www.fischer1.com Daar vind je ook de enorme lijst met mogelijke opties, gaande van Brembo raceremmen, Öhlins voorvorken en speciale uitlaten tot en met carbon bodypanels. De prijzen van de opties staan erbij… wat houd je nog tegen?