Honda SH125i 2009 testverslag

Share Honda heeft één van zijn iconen een ingrijpende opfrisbeurt gegeven. De als herboren ogende jonge God van het Honda-scooterpark werd na zijn statische voorstelling voor de leeuwen - sorry, voor de pers - gegooid onder een diepblauwe zomerhemel in het nog steeds enorm mondaine Monaco. Desondanks had die voorstelling een Belgisch tintje; de eerste SH125 scooters werden namelijk in 1984 in ons eigenste Aalst gefabriceerd, wat meteen ook aangeeft dat de SH een pedigree heeft waar hij fier mag op zijn.

Sindsdien is de SH125 niet meer weg te denken uit het Europese straatbeeld. Toen de scooters aan het begin van de nieuwe eeuw op een hernieuwde belangstelling mochten rekenen, werd dat niet anders. Nu, met de wereldwijde crisis in volle belangstelling, toont Honda zijn allerjongste versie van deze successtory op twee wielen. De SH125i wordt voorgesteld als een modern vormgegeven scooter die voorzien is van een zuinige, propere motor en zowel comfort als veiligheid hoog in het vaandel draagt. Het feit dat je ermee in een flits door de spits glipt, om maar een cliché van formaat ten tonele te voeren, is natuurlijk ook nooit weg in een wereld waarin een geconstipeerd wegennet in de grote steden meer regel dan uitzondering dreigt te worden.
Zowel op gebied van vormgeving als techniek zijn er heel wat aanpassingen doorgevoerd. Die zijn hoofdzakelijk gebaseerd op de ervaringen en tips van de vele SH-gebruikers die door Honda werden gecontacteerd om hun mening over hun scooter te geven. Het feit dat die aanpassingen er wel degelijk kwamen én dat ze in een echt wel eigentijds design werden geïntegreerd, pleit voor de ernst waarmee Honda zich van zijn taak heeft gekweten. Ongetwijfeld met als doel de SH voor zoveel mogelijk potentiële eigenaars passend te maken, heeft men de zithoogte met 10 millimeter verlaagd tegenover het vorige model. Het zadel blijft ruim en comfortabel vormgegeven en de uitklapbare treeplankjes voor de duo passen mooi in het design, ondanks het feit dat ze respectabele afmetingen bezitten. Onder het zadel zit traditiegetrouw een opbergruimte waarin een helm past met daarnaast de vuldop voor de brandstof. Aangezien dat zadel enkel met de contactsleutel kan worden geopend, zijn beide voorzieningen meteen ook veilig weggeborgen voor niet geautoriseerde personen.
Naast en achter het zadel heeft een fraai gevormde aluminium structuur een plaatsje gevonden. Die doet dienst als houvast voor de duo en als bagagedrager. Mooi is dat daarop, zonder dat daarvoor een extra montagekit nodig is, een knap gevormde topbox gemonteerd kan worden. Het betreft een 35 liter exemplaar, dus daarin kan je heel wat boodschappen kwijt. Ook zaken waarmee je best wat voorzichtiger omgaat, kan je er veilig aan toevertrouwen; op de bodem van de topbox ligt een speciaal ontworpen schokdempende mat. Uiteraard is de topbox met een sleutel afsluitbaar en het goede nieuws is dat dit met de contactsleutel van de SH gebeurt. Elk exemplaar van de SH125i wordt namelijk onveranderlijk met een extra slot en daarbij behorende sleutel geleverd. Dat slot dient de dealer enkel in de topkoffer te monteren en klaar is kees. Inderdaad, er gaat niets boven gezond boerenverstand om het leven aangenamer te maken… Zonder of met de optionele topbox, de SH125i ziet er zo modern en stijlvol uit dat de jeugd - ongeacht de leeftijd opa! - deze vlotte jongen wel zal zien zitten. De niet minder dan zes kleuren waarin de SH125i leverbaar is, verlenen hem bovendien net dat voorkomen dat je er zelf van wenst. Van tijdloze zilveren vogel, maagdelijk witte raaf tot zuurzoete gele spring-in-'t-veld, de SH heeft het allemaal in zich en je weet meteen als je hem ziet dat je je er overal mee kunt vertonen.
Hoe een hedendaagse scooter er onderhuids uitziet, kan je op het eerste gezicht enkel maar raden, maar gelukkig voor ons hadden de Honda-technici er eentje kunnen overtuigen om tijdelijk uit de kleren te gaan. Het werd zelfs een full monty en het resultaat is hieronder te zien. Inderdaad, je wordt er als leek niet meteen veel wijzer van, maar het is voor iedereen wel zo klaar als een klontje dat er met plaats gewoekerd werd om de SH-gebruiker een zo groot mogelijke bewegingsvrijheid te bieden binnen de compacte afmetingen van het geheel. De opbouw van de SH125i is relatief traditioneel te noemen. Een stalen buizenframe, een telescopische hydraulisch gedempte voorvork met 33 millimeter dikke benen, een op veervoorspanning regelbare stereovering, 16 duims velgen en voor én achter een remschijf om de zaak mee af te stoppen. Minder conventioneel is dat er een gekoppeld remsysteem aan boord is; rem je met de linker hendel dan activeer je zowel de achterrem als één van de drie zuigers van de remklauw die vooraan de dienst uitmaakt. Rem je met je andere hand dan zet je enkel de voorrem aan het werk. Op papier lijkt dat misschien wat ingewikkeld, maar de praktijk zou uitwijzen dat dit systeem beslist zijn bestaansrecht heeft.
Maar we lopen op de zaken vooruit. De motor van de SH125i is een viertakt ééncilinder. Via een boring en slagverhouding van 52,4 x 57,8 millimeter komt de vloeistofgekoelde krachtbron aan een cilinderinhoud van 125cc. Er is een bovenliggende nokkenas aan boord die aangestuurd wordt met een ketting en in de cilinderkop zitten twee kleppen gemonteerd. De krachtbron wordt gevoed met een PGM-FI brandstofinspuiting en de ontsteking is natuurlijk volledig elektronisch. Een automatische koppeling en een V-Matic versnellingsbak brengen de opgewekte krachten naar de achteras. Die bedragen maximaal 10,1 kilowatt - zeg maar +/- 13,5 pk - bij 9.000 omwentelingen terwijl het maximale koppel 11,5 Newtonmeter laat optekenen bij 7.250 toeren per minuut. Met een rijklaar gewicht - alles aan boord om te functioneren plus een volle benzinetank - van 136 kilogram en een maximum belasting van 180 kilogram wordt het plaatje compleet.
Twee volwassenen met een rijklaar gewicht van 90 kilogram mag de SH125i dus vervoeren, maar gelukkig voor het exemplaar - en voor ons! - dat wij te pakken kregen, ging het beduidend minder zwaar belast de baan op. Starten met de SH is natuurlijk een fluitje van een cent, je moet tenslotte slechts één hersencel hebben die een beetje meewerkt om een contactsleutel om te draaien en daarna op een startknop te drukken. Meer moet je niet doen, dus kan je ook weinig misdoen; foolproof noemt men dat en zo hoort het ook op een voertuig dat een extra lage instapdrempel hoort te hebben. Door de lage zadelhoogte en de ergonomische vorm van de zitbank kan iedereen trouwens gemakkelijk met beiden voeten bij de grond; de treeplank is net de goede breedte om de enkels niet te belagen bij stilstand. Ondanks de ruim uitgevoerde zitbank, de 16 duims velgen en de wielbasis van 1.335 millimeter heb je toch heel wat beenruimte ter beschikking op de SH125i. Die is zelfs met 20 millimeter verlengd tegenover het vorige model en kwam er op aangeven van de SH-gebruikers. Interactief zijn met de consument; inderdaad, het brengt je als fabrikant soms op waardevolle ideeën…
Het stuur valt als natuurlijk in de hand en in de achteruitkijkspiegels is meer te zien dan enkel je onderarmen. Het dashboard is erg compleet uitgerust maar zou wat ons betreft een beetje soberder mogen ingekleurd worden. Met een schaalverdeling van de kilometerteller die bijvoorbeeld tot 130 kilometer per uur doorloopt en een éénkleurige achtergrond zou de afleesbaarheid sterk verbeteren. Als je nu onder het rijden snel een blik werpt op de teller moet je echt wel een geoefend oog hebben om in een oogopslag je snelheid te kunnen aflezen. Iets wat - zeker de dag van vandaag - geen overbodige luxe is, want de SH125i weet - in verhouding tot zijn longinhoud - echt wel van wanten.
Het is ronduit opvallend hoe gemakkelijk de SH125i accelereert. Ondanks zijn op papier nederige motorische prestaties is deze scooter in de praktijk niet alleen een vinnige rakker maar tevens een vergevingsgezinde kompaan, zelfs al eis je van hem niet meteen voor de hand liggende prestaties. Bergop vertrekken bijvoorbeeld met slechts een streepje gas verteert de goedgemanierde ééncilinder zonder verpinken. Een teken aan de wand dat men het motormanagement tot in de kleinste details ontwikkeld heeft, dat het samenspel van de koppeling en de variator aandrijving niets te wensen overlaat… én dat men rekening heeft gehouden met de mogelijkheid dat totaal onervaren mensen soms wel eens het "onmogelijke" vragen van hun nieuw verworven transportmiddel.
Maar dat even geheel ter zijde. Bekijken we de prestaties van de veersystemen dan komen we tot de vaststelling dat er heel wat water onder de brug doorgestroomd is op dat gebied de laatste jaren. In plaats van enkel het uitzicht te hebben van veersystemen doen zowel de voor- als de achtervering van de SH125i het opvallend goed. Ze zijn zo afgesteld dat ze een hoog comfort bieden, gepaard met een meer dan correcte wegligging op zowat elk wegdek. Lange snelle bochten, korte knikjes, geaccidenteerd asfalt; het rijwielgedeelte van de SH125i laat zich niet uit zijn lood slaan en de banden al evenmin. Ook toen de verzamelde Italiaanse pers ter plaatse plots de Monaco GP voor 125cc scooters uitvond tijdens de testritten en we als enige de nationale driekleur van Belgenland dienden te verdedigen, liet de SH125i zich van zijn beste kant zien. Fanatiek sturend probeerden de heetst gebakerde piloten natuurlijk niet alleen de bochtensnelheid zo hoog mogelijk te houden maar ook zo laat mogelijk te remmen. Iets wat verrassend goed lukte, want de twee schijfremmen en het gekoppelde remsysteem kunnen echt wel wat hebben en dat gedurende langere tijd. Alleen als je keihard met de linker remhendel in de ankers gaat, lukt het om de beide wielen eventjes te blokkeren. Op dat moment zit je al ver over de grens die sociaal aanvaardbaar is, maar toch blijft de SH stoïcijns kalm onder al dat geweld en antwoordt met een stabiel en goed controleerbaar gedrag op deze mishandeling.
Pas toen de rook boven het strijdtoneel opgetrokken was, de prijzen verdeeld en de kussen van de missen geklonken hadden, verwonderden we ons over de echt wel efficiënte windbescherming die de SH125i tijdens de race geboden had. Het kleine ruitje had gewis zijn best gedaan, maar voor wie dat nog niet genoeg is, heeft Honda twee modellen van optionele hoge ruiten ontwikkeld waarachter je je bijna volledig kunt verschuilen. Voor extra bescherming van de benen is er ook gezorgd; een speciaal ontwikkeld voorgevormd "deken" dat om het middel wordt gedragen en niet aan de scooter vastzit, zorgt voor heel wat comfort. En wij kunnen het weten, want zoals de beelden aantonen hebben we dit accessoire speciaal voor jullie uitgetest. In een apart artikel vind je onze bevindingen ter zake. Aan alles komt een eind, dus ook aan onze testrit met de SH125i. Die rondden we af met een bezoek aan de benzinepomp. Op de dagteller stond net iets meer dan 85 kilometer, doch het gemiddeld aantal liters dat de testvoertuigen hadden geconsumeerd lag op amper plusminus 2,85 liter. Helemaal niet slecht voor een scooter die net de GP van Monaco had gereden en dus in het alledaagse leven wellicht nooit zo hard de zweep zal voelen en de daaraan verbonden dorst aan de dag zal leggen…
Een jeugdig lijntje, mooie kleuren, vlekkeloos afgewerkt, van een jong en zuinig maar passievol hart voorzien en gezegend met een heel frisse adem… 't lijkt meer op een persoonsbeschrijving op een dating site dan op een conclusie van een scootertest, maar toch is deze positieve beoordeling hier op zijn plaats. Omdat velen zich achter deze opvatting zullen scharen, is het aanschaffen van het optionele Averto antidiefstalsysteem met geïntegreerd alarmsysteem zeker een aanrader, wat zelfs al kost de SH125i als op en top kwaliteitsproduct slechts 3.290 euro, eenmaal je hem hebt wil je hem met zekerheid niet meer kwijt! Prijzen officiële accessoires excl. montage: Topkoffer 35 liter: 158 euro Scooter deken: 72 euro Verhoogd windscherm: 146 euro Verhoogd windscherm met geïntegreerde handbescherming: 166 euro Averto alarm & antidiefstalsysteem: 290 euro
Technische gegevens: Motor: Type: ééncilinder viertakt, enkele bovenliggende nokkenas Koeling: vloeistof Cilinderinhoud: 125cc Boring & slag: 52,4 x 67,8 mm Voeding: brandstofinspuiting Max. vermogen: 10,1 Kw @ 9.000 o.p.m. Max. koppel: 11,5 Newtonmeter @ 7.250 o.p.m. Versnellingsbak: V-Matic Koppeling: automatisch centrifugaal Rijwielgedeelte: Frame: Stalen buizenframe Voorvork: hydraulische telescoop 33 mm. Achtervering: stereo met regelbare veervoorspanning, veerweg 83 mm. Remmen: schijfrem voor- en achter diameter 240 mm. Gekoppeld remsysteem. Banden: voor 100/80 16, achter 120/80 16 Maten & gewichten: Lengte: 2.025 mm. Breedte: 700 mm Hoogte: 1.230 mm Zithoogte: 785 mm. Grondspeling: 140 mm. Rijklaar gewicht: 136 kilogram (inclusief alle vloeistoffen en volle brandstoftank). Max. draagvermogen: 180 kilogram. Prijs: 3.290 euro Invoerder: www.honda.be