Suzuki GS750 1976

Share Elk motormerk heeft een model dat als een keerpunt in de modellenlijn mag beschouwd worden. Bij Suzuki is dat ongetwijfeld de GS750. Die werd in 1976 gepresenteerd en betekende een hele ommezwaai bij Suzuki. Tot dan had het merk immers uitsluitend tweetakt motorfietsen aangeboden met maximum drie cilinders, terwijl de nieuweling niet alleen een viertakt was maar ook een viercilinder.

De redenen waarom Suzuki zichzelf heruitvond door viertakten te gaan bouwen waren velerlei. De steeds strenger wordende milieuwetgevingen lagen aan de basis, maar ook de concurrentiestrijd en het prestige waren niet te onderschatten factoren. Kawasaki had immers zijn Z900, Honda zijn CB750 en Yamaha de XS750. Het eigen Wankelmotorproject bleek bovendien geen hoogvlieger te worden. De GS750 moest dus voor Suzuki de eer gaan redden.
Technisch had de motor daarvoor alles in huis. De krachtbron was een luchtgekoelde viercilinder viertakt. De dubbele bovenliggende nokkenas dreef twee kleppen per cilinder aan en vier carburatoren zorgden voor de preparatie van het brandstofmengsel. De versnellingsbak telde vijf verhoudingen. Er was zowel een kickstarter als een elektrische startinstallatie aan boord. De ontsteking was nog traditioneel, pas later zou een CDI-ontsteking zijn intrede maken.
De jacht naar een superlaag gewicht was op dat moment nog niet begonnen bij Suzuki. De GS maakte gebruik van een stalen buizenframe, een traditionele voorvork en stereo achtervering en woog droog plusminus 220 kilogram. Rondom waren er schijfremmen gemonteerd en met zijn gespaakte wielen en slanke lijn maakte de GS750 toentertijd een echt wel lichte indruk. Snel was de GS750 ook, met 72 pk bij 8.500 toeren per minuut haalde de motor een topsnelheid van meer dan 200 kilometer per uur. Een schitterende prestatie in die tijd voor een gewone straatmotor.
Wat nu, na al die jaren, meer dan ooit opvalt aan de GS750 is dat zijn uiterlijk zo goed als tijdloos is. De eenvoudige, eerlijke lijnen hebben blijkbaar geen last met de tijd. Ook andere details versterken nog dat gevoel. Bekijk je het dashboard dan krijg je niet meteen de indruk naar een meer dan dertig jaar oud instrumentenpaneel te kijken. De breedte van het motorblok verraadt echter dat je wel degelijk met een oudgediende te maken hebt.
De GS750 legde Suzuki geen windeieren. De viercilinder bleek niet alleen snel maar bovendien ook zeer betrouwbaar, waardoor het vertrouwen in het viertakt concept van Suzuki meteen gewekt werd bij het grote publiek. De wedloop naar de gunsten van de motorrijders zorgde ervoor dat de GS750 constant evolueerde. Bovendien kwam er een 1000 en een 550 cc versie van op de markt.
Gietwielen deden hun intrede en voor sommige markten werd na verloop van tijd zelfs een cardan-versie gemaakt. Met de opkomst van de customrage werd de GS zelfs zodanig verkracht tot er een GL-versie uit werd geboren. Zowel de gewone als de customversie zongen in 1981 hun zwanenzang. In 1982 kwam de GS750 niet meer in het Suzuki-gamma voor, de GSX750 en de Katana 750 hadden dan de fakkel van hem overgenomen.